Przygotowanie kawy – o czym pamiętać?

Przygotowanie kawy – o czym pamiętać?

Marzysz o tym, aby we własnej kuchni napić się pysznej, aromatycznej kawy niczym z kawiarni? Zastanawiasz się, co wpływa na smak pobudzającego napoju? Poznaj techniki profesjonalnych baristów i dowiedz się, o czym pamiętać podczas przygotowywania kawy we własnym zaciszu domowym.

Przygotowanie kawy w domu jak z prawdziwej kawiarni – czy to możliwe?

Smak kawy przygotowanej w domu a kawy serwowanej w kawiarni może różnić się z kilku powodów. Na różnice w smaku mogą wpływać między innymi takie czynniki, jak:

  • metoda parzenia,
  • umiejętności i doświadczenie,
  • wiedza baristyczna,
  • jakość wykorzystywanych ziaren kawy,
  • składniki dodatkowe,
  • zachowanie odpowiednich proporcji.

Większość osób nie może sobie jednak pozwolić na regularne picie napoju pobudzającego w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Zaparzenie pobudzającego napoju o doskonałym smaku i aromacie jest jednak możliwe nawet w prywatnym zaciszu domowym. Aby to zrobić, wystarczy zastosować się do kilku istotnych zasad. 

Kawa jak z kawiarni – jak ją przygotować?

To, jaki smak kawy przypadnie do gustu danej osobie to przede wszystkim kwestia indywidualnych preferencji. Każdy rodzaj napoju jest natomiast możliwy do przygotowania w domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że na przyjemność płynącą z picia kawy w kawiarni wpływają również takie czynniki, jak atmosfera, obsługa i całe doświadczenie kawiarni, które mogą wpływać na subiektywne odczucia. Jeśli jednak jedną kwestią jest chęć uzyskania profesjonalnego aromatu i doskonałego smaku, można rozpocząć samodzielne parzenie kawy. Aby to zrobić, konieczne jest uwzględnienie paru ważnych kwestii. 

Wysokiej jakości ziarna kawy

Priorytetową kwestią jest wybór dobrej jakości ziaren kawy. Warto sięgać po takie, które są odpowiednio palone, mają dobre właściwości i odpowiadają danym preferencjom smakowym. Arabica jest powszechnie uważana za odmianę o wyższej jakości smaku i bardziej złożonym aromacie. Jej smak jest delikatniejszy, subtelniejszy i często opisywany jako kwiatowy, owocowy lub czekoladowy. Z kolei Robusta ma bardziej intensywny smak, jest mocniejsza i może mieć goryczkę. Jej aromat jest często opisywany jako ziemisty, orzechowy lub palony. 

Należy wziąć pod uwagę, że świeżo palone ziarna często mają bardziej intensywny i bogaty smak. Wysokiej jakości produkty można znaleźć w sklepie Cafe Silesia. Można tam znaleźć różnego rodzaju mieszanki, które sprowadzane są od cenionych producentów kaw.

Sposób mielenia ziaren

Na smak kawy bardzo duży wpływ ma sposób mielenia ziaren. Ich rozdrobnienie tuż przed parzeniem pozwala na utrzymanie świeżości i aromatu. Decydując się na przygotowywanie napoju pobudzającego we własnym domu, warto zainwestować w odpowiedni młynek do kawy, dostosowany do wybranej metody parzenia (np. średnie mielenie dla ekspresu przelewowego, drobne mielenie dla ekspresu ciśnieniowego). Młynki do mielenia kawy również znajdują się w ofercie wyżej wymienionego sklepu internetowego. 

Odpowiednio dobrana metoda parzenia

Smak kawy różni się w zależności od tego, w jaki sposób napój jest parzony. Wyróżnia się kilka metod parzenia ziaren, a ostateczny wybór należy dostosować do własnych preferencji. Aby wybrać ulubiony, warto spróbować co najmniej kilku z nich. Każda metoda ma swoje unikalne cechy i wpływa na smak kawy. Najpopularniejsze urządzenia, które wykorzystywane są w różnych sposobach obróbki ziaren, to między innymi:

  • ekspresy przelewowe, 
  • kawiarki, 
  • french pressy, 
  • aeropressy,
  • ekspresy ciśnieniowe.

Prawidłowe proporcje

Każdy doświadczony barista wie, jak ważne w przygotowywaniu kawy jest zachowanie odpowiednich proporcji. Przed rozpoczęciem parzenia warto zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi danej metody. Proporcje kawy do wody różnią się w zależności od sposobu przygotowywania napoju. Należy również wiedzieć, że na smak końcowy kawy wpływa jakość wody. Należy unikać takiej o nieprzyjemnym smaku lub zbyt dużym stężeniu minerałów. Świetnie sprawdza się między innymi przefiltrowana wcześniej kranówka lub butelkowana woda mineralna.

Trzeba pamiętać, że nauczenie się przygotowywania kawy samodzielnie wymaga nakładu odpowiedniej ilości czasu, pracy i cierpliwości. Nie należy zniechęcać się przy pierwszym napoju. Warto eksperymentować, z czasem dopasowując proces przygotowywania kawy do własnych upodobań.

Artykuł Sponsorowany