Maseczki ze sklepu i domowe – które lepsze?

Sklepowe półki pełne są maseczek. Czy sprawdzą się lepiej, niż te domowe?

Domowe maseczki mogą skończyć się uczuleniem i podrażnieniem, jeśli nie znasz preferencji swojej skóry. Na opakowaniu kosmetyku ze sklepu znajdziesz dokładny opis, więc trudniej będzie się pomylić i użyć maseczki do cery dojrzałej na skórze nastolatki.

Przygotowując naturalne kosmetyki warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Warzywa najlepiej, by pochodziły z ekologicznych upraw, co upewni nas, że wgłąb skóry nie przedostaną się z nich metale ciężkie i zanieczyszczenia. Jeśli nasze ogórki i cytryny nie pochodzą ze sprawdzonego źródła, pamiętajmy by przed przystąpieniem do działania dokładnie je wyszorować.

Płatki owsiane, jogurt czy mleko, których chcemy użyć do twarzy również powinny pochodzić z czystego regionu kraju i nie zawierać „ulepszaczy”. Sprawdzone kupimy w internecie, sklepach ekologicznych i niektórych supermarketach.

Warto sięgać też po maseczki w płatkach. Są wygodne na urlopie, bo nie zajmują dużo miejsca i nie brudzą. To sprawdzony sekret Koreanek na piękną cerę.